والدین عزیز همیشه در تکنولوژی و فضای مجازی بروز باشید و چندین پله از فرزند خود جلوتر حرکت کنید. همیشه برای کودک خود وقت کافی بگذارید و با او صحبت کنید تا احساس تنهایی نکند و به فضای مجازی و دوستی های آنلاین اعتماد نکند.
بحث بر سر فضای مجازی، مزایا و آسیبهای آن همیشه داغ بوده و بسیاری از کارشناسان معتقدند که کودکان به شدت تحت تاثیر فضای مجازی هستند. در این بین والدین نیز نگرانیهای خاص خود را در این زمینه داشته و همواره در جستوجوی پاسخ به این سوال هستند که آیا میتوان اثرات فضای مجازی بر کودکان را کاهش داد؟
در این مقاله نگاهی گذرا به آسیبهای فضای مجازی بر کودکان صورت گرفته و مروری بر مزایای فضای مجازی برای این رده سنی میشود.
الف- آسیبهای فضای مجازی برای کودکان
1- ممکن است حاوی مطالب غیر اخلاقی و نامناسبی باشد زیرا فضای مجازی محیطی باز است و بهتر است کودکان با اجازه و یا حضور والدین از آن استفاده کنند.
2- خیال بافی و رفتار پرخاشگرانه: کودکی که زیاد در فضای مجازی وقت میگذارند ممکن است به مرور زمان مرز بین خیال و واقعیت را گم کند. چنین کودکی از آسیبهای اجتماعی فضای مجازی مصون نیست؛ آسیبهایی مثل تمایل به رفتارهای پرخاشگرانه و بی اعتنایی نسبت به درد و رنج دیگران.
3- روحیه خشن و عصبانی: ممکن است در فضای مجازی کودک بازی هایی خشن انجام دهد. بازی هایی که محتوای آن ها جنگی و کشتن دیگران است که این بازی ها کودک را خشن می کند و دوست دارد که این بازی ها را در واقعیت نیز اجرا کند.
4- تقلید نادرست از شخصیت های مجازی: کودک خود را با شخصیت های موفق آشنا کنید نه شخصیت هایی که الگوی مناسبی برای فرزندتان نیستند.
5- اعتیاد به اینترنت: یکی دیگر از دلایلی که موجب میشود معایب اینترنت پررنگ شود، اعتیاد کاربران بخصوص کودکان و نوجوانان است چرا که آن ها از عوارض و معایب استفاده بیش از اندازه از اینترنت آگاه نیستند و ممکن است با اعتیاد به اینترنت، سلامتی جسمی و روحی خود را به مخاطره بیاندازند. زمان استفاده از فضای مجازی را برای کودکان محدود کنید.
6- شبکههای اجتماعی: کودک شما که هنوز مدرسه هم نرفته است و یا تازه رفته است لزومی ندارد در شبکه های اجتماعی فعالیت کند. می توانید بازی های آموزشی و کار با نرم افزار های مختلف گوشی را می توانید جایگزین شبکه های اجتماعی کنید.
7- امکان دسترسی به اطلاعات شخصی و مالی والدین: همواره گزارش های بسیاری در فضای مجازی منتشر می شود که نشان می دهد کودکان بدون علم اطلاعات و امنیت سایبری، ممکن است به درخواست و ایمیل هکرها و مجرمان سایبری پاسخ داده و اطلاعات مالی، کارت های بانکی و داده های شخصی والدین خود را دو دستی تقدیم آن ها کنند.
8- آسیب های سلامت جسمانی: کم تحرکی، اختلال های حرکتی، خستگی چشم، چاقی و اضافه وزن از جمله آسیب هایی اند که سلامت جسمانی کودکانی را که زیاد با دستگاه های دیجیتالی و فضای مجازی سروکار دارند تهدید می کنند.
9- مخاطرات جنسی یا زورگویی سایبری: در این شیوه در حالی که یک کودک لزوما در معرض خطر فیزیکی نیست، اما ایمیل، چت یا پیام های متنی دریافت می کند که باعث می شود احساس خجالت، ناراحتی، افسردگی یا ترس شدید در او ایجاد شود. قلدری ها می تواند به عزت نفس کودک آسیب برساند و سلامت روانی آن ها را تهدید کند. شامل قرار گرفتن در معرض تبلیغات و بازاریابی بسیار هدفمند با سواستفاده از کودکان و نقض داده ها، مانند فروش داده های شخصی آن ها به سازمان های دیگر می شود.
ب- مزایای فضای مجازی برای کودکان
سرگرمی و بازی های مناسب
جنبه آموزشی برای مثال یادگیری زبان انگلیسی
دسترسی رایگان و نامحدود به اطلاعات
پیشرفت تحصیلی و ویدیو های اساتید مختلف
آموزش صحیح ارتباط مجازی با دیگران
طرز صحیح کار با نرم افزار های مختلف و پیشرفته را یاد می گیرند.
جمع بندی پایانی
والدین گرامی فراموش نکنید آگاهی شرط اول امنیت است. همیشه در تکنولوژی و فضای مجازی بروز باشید و چندین پله از فرزند خود جلوتر باشید. از مشاور نیز می توانید در این موارد برای کنترل بهتر وضعیت کمک بگیرید. همیشه برای کودک خود وقت کافی بگذارید و با او صحبت کنید تا احساس تنهایی نکند و به فضای مجازی و دوستی های آنلاین اعتماد نکند. تجربه های واقعی بسیار بهتر از مجازی هستند پس با کار های خلاقانه او را از رویا پردازی دور کنید. با او مهربان باشید و او را دعوا و تنبیه نکنید تا اگر مشکلی برایش پیش آمد اولین نفر به شما بگوید.
سلام چندین مطلب در خصوص فضای مجازی و کودکان کار کردید که بسیار برای من کلیدی و مورد استفاده بوده است خواستم تشکر کنم ازشما و سایت خوبتان