روابط عمومی مدرن را چگونه تشخیص بدهیم؟ :: وب سایت شخصی امیرعباس صادقی

وب سایت شخصی امیرعباس صادقی

پایگاه تخصصی آموزش سواد رسانه ای و تکنیک های روابط عمومی

امیر عباس صادقی

شناخت «روابط عمومی مدرن» نیازمند آشنایی با مهم‌ترین ویژگی‌های این مقوله است. در این مطلب 20 ویژگی یک روابط عمومی مدرن را بیان کرده‌ایم.

مقوله روابط عمومی نوین یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که این روزها در عرصه رسانه و ارتباطات مورد بحث قرار می‌گیرد. در مطلب قبلی توضیحات مفصلی درباره روابط عمومی نوین ارایه شد. در آنجا بیان شد که روابط عمومی نوین پیشرفته ترین مرحله روابط عمومی است و در آن مدیر روابط عمومی در نقش استراتژیست سازمان وارد حوزه تصمیم‌گیری مدیران ارشد سازمان می‌شود. به عبارتی ساده‌تر مدیران ارشد سازمان در کنار روابط عمومی خود به برنامه‌ریزی، سیاستگذاری و اجرای خواسته‌های سازمان می پردازند و بلکه وجود مدیر روابط عمومی را در جلسات مهم سازمان ضروری می دانند و بر حضور وی در کلیه جلسات تاکید دارند.

در حقیقت مهم ترین ویژگی این نوع روابط عمومی آن است که مدیر آن براساس خواسته‌ها و نیازهای مخاطبان خود گام برمی‌دارد تا از این طریق بتواند به اهداف سازمانی متبوع خود برسد.

در مطلب زیر قصد داریم ویژگی‌های روابط عمومی نوین را معرفی کرده و به صورت موشکافانه‌تری آنها را بررسی کنیم.

ویژگی‌های روابط عمومی نوین

۱- اینگونه روابط عمومی‌ها بیشتر شهروند محورند تا سازمان محور.

2- ارایه پیام در این گونه روابط عمومی‌ها مبتنی بر برنامه‌ریزی‌های هدفمند، رهبری، هدایت و کنترل است .

۳- محوریت فعالیت‌ها مبتنی بر قانون و مردم است نه بورکراسی و تشریفات دست و پاگیر اداری صرف .

۴- پیام‌های متفاوتی برای مخاطبان مختلف با توجه به سطح سواد و فرهنگ آنها در این گونه روابط عمومی‌ها تولید می‌شود.

5- اینگونه روابط عمومی‌ها فعال، پویا، سرزنده و بانشاط هستند و هرگونه تغییر در آن به سرعت انجام می‌شود.

۶- اینگونه روابط عمومی‌ها بیشتر نتیجه گرا و تمایل شدیدی به سمت عدم تمرکز دارند و به همین دلیل تفویض اختیارات در آن بیشتر و هر کارشناس در حوزه کاری خودش از اقتدار ویژه‌ای برخوردار است و مدیران نیز برخلاف نظر کارشناسان سعی می‌کنند نظری ندهند زیرا نگاه کارشناسان تضمین کننده اهداف سازمان است .

۷- ساختار کلی اینگونه روابط عمومی‌ها غیر بخشی و غیر خدماتی است؛ به نحوی که تمامی فعالیت‌های خدماتی از حوزه روابط عمومی خارج می‌شود .

۸- اینگونه روابط عمومی‌ها درآمدزا هستند و هیچ هزینه‌ای برای سازمان ندارند بلکه در کسب درآمد برای سازمان خود نقش مهمی را ایفا می‌کنند. 

۹- اینگونه روابط عمومی‌ها ساختاری چند قطبی و به شدت رقابتی دارند .

۱۰- نظریه حاکم بر این گونه روابط عمومی‌ها نظریه استحکام، نظریه نیاز جویی و استفاده و رضایت مندی، مسئولیت‌های اجتماعی مخاطبان و یا نظریه ارتباط دو سویه و همسنگ است. در واقع اینگونه روابط عمومی‌ها مخاطبان را به عنوان موجوداتی فعال و پویا و هوشمند فرض می‌کنند و برای جلب رضایت آنها سعی دارند نگرش مشترکی را بین سازمان و برآوردن نیاز مردم ایجاد کنند تا به اهداف اصلی روابط عمومی یعنی همان کسب، حفظ و تداوم تفاهم برسند.

۱۱- اینگونه روابط عمومی‌ها به عنوان عضوی از گروه سیاستگذار سازمان انجام وظیفه می‌کنند .

۱۲- هرگونه فعالیتی در اینگونه روابط عمومی‌ها مبتنی بر تئوری‌های علمی و حرفه ای روز دنیا است .

۱۳- اهتمام به نقد و نقادی در روابط عمومی و به عبارتی واضح‌تر اینگونه روابط عمومی‌ها بر خلاف آنچه که فعلا در روابط عمومی‌های امروزی ما مرسوم است به هیچ وجه توجیه‌گر سازمان و بله قربان‌گوی مدیر ارشد سازمان نیستند و تمام تلاش خود را درجهت تامین منافع مردم و سازمان به کار می‌گیرند. درواقع یافتن نقاط قوت و ضعف سازمان و کمک به اصلاح نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت از جمله فعالیت‌های اساسی روابط عمومی‌های نوین است .

۱۴- اهمیت یافتن بحث مخاطب و مخاطب پژوهی به دنبال جریان دوسویه اطلاعات و اخبار باعث می‌شود تا مخاطب نیز با استفاده از ابزارهای نوین ارتباطی نظرات خود را به سازمان منتقل کند.

15- یک روابط عمومی نوین با ایجاد واحد مدیریت بحران و حوادث در زمینه شناسایی رخدادها، تجزیه و تحلیل آنها، اولیت بندی اقدامات، انتخاب راهبردی مناسب برای مقابله با حوادث، اجرای یک برنامه ارتباطی و ارزیابی و سنجش تاثیرات عملکرد سازمان بار سنگینی را بردوش می‌کشد و به همین دلیل است که افکار سنجی شالوده فعالیت‌های روابط عمومی امروزی است.

16- اینگونه روابط عمومی‌ها به جای واسطه گری در امر انتقال و یا انتشار اطلاعات سعی می‌کنند با تولید اطلاعات از بروز شایعات بر علیه سازمان جلوگیری کنند. بدون شک در قرن حاضر که قرن ارتباطات نامیده شده وجهان به مثابه دهکده‌ای بزرگ تصور شده است آنچه که بیش از هرچیز دیگری باارزش‌تر است اطلاعات است که همچون کالایی گران قیمت مبادله می‌شود؛ به نحوی که این قضیه بحث فقرا و اغنیای اطلاعاتی را مطرح می‌سازد و حتی فراتر از آن اینکه بر اساس نظریه دانایی محوری هرکس در عصر حاضر اطلاعاتش بیشتر باشد دانش وی بیشتر خواهد بود وکسی موفق‌تر خواهد بود که اطلاعاتش بیشتر از بقیه باشد .

17- در این گونه روابط عمومی‌ها نوع خاصی از روابط عمومی تحت عنوان روابط عمومی بازاریابی ظهور و بروز پیدا می‌کنند و با ارائه اطلاعات سالم و با بهره گیری از اطلاع‌رسانی درست همراه با پرهیز از هرگونه فریب و مبالغه سعی در جلب مشتری بیشتر برای سازمان دارد و مشتری گرایی را پیشه کرده است.

18- اولیت یافتن تکنیک‌های تحلیلی، تفسیری، مشاوره‌ای همچون سنجش افکار، تحلیل محتوا، توجه ویژه به ارتباطات مردمی و مشاوره، مدیریت و کارشناسان خبره.

19- بکار بردن سبک ارتباطی در گفتار و نوشتار با تاکید بر ساده نویسی و کوتاه نویسی و با پرهیز از هرگونه پیچیدگی در الفاظ و محتوا در طراحی پیام برای مخاطبان .

20- استفاده از تکنولوژی‌های نوین ارتباطی و رسیدن به روابط عمومی دیجیتال با بهره‌گیری از کامپیوتر، اینترنت، ماهواره، شبکه‌های فیبر نوری و ارائه خدمات الکترونیکی از طریق راه‌اندازی شبکه‌های مختلف الکترونیکی و روزنامه‌ها و نشریات الکترویک و ....

امیر عباس صادقی

نظرات  (۱)

  • وحیده ریحانی
  • سلام

    بسیار عالی

    پاسخ:
    سلام و سپاسگزارم

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی